Тази сутрин в Краков гражданин на Украйна организира акт на самозапалване. Той отишъл в сградата на генералното консулство на Украйна и се опитал да се самоубие. 

„Днес около 7:50 сутринта човек, който се редеше на опашка в украинското консулство на улица Биелина-Пражмовски в Краков, внезапно започна да се държи безразсъдно, извика няколко лозунга на украински, след което се заля със запалимо вещество и се самозапали. Полицейският патрул, които са били на смяна при консула, заедно са потушили огъня със свидетел“, казаха от воеводското полицейско управление в Краков, съобщава изданието UAinKrakow.pl.

Други медии съобщават, че мъжът е извикал призив към съгражданите си в Полша да се върнат в Украйна и да я защитават.

"Той се обърна към украинските мъже, събрали се пред консулството. По някое време, най-вероятно в знак на протест, се заля със запалимо вещество и се самозапали. След това започна да бяга", пише изданието.

Жертвата е 53-годишен гражданин на Украйна. Свидетели извикали линейка на мястото. Мъжът е откаран в болница в критично състояние.

Служителите на реда установяват обстоятелствата около инцидента и разпитват свидетели.

Според говорителя на външното министерство Олег Николенко мъжът е в критично състояние.

"Гражданинът е откаран в болница в тежко състояние. Сега лекарите му оказват спешна медицинска помощ. Състоянието на украинеца е критично", каза той. Николенко информира, че Генералното консулство контролира предоставянето на медицинска помощ на гражданина и установява контакт с близките му.

38% от украинците, напуснали страната заради мащабната война с Русия, искат да останат в Полша. Това сочат резултатите от проучване на международната агенция по заетостта Gremi Personal.

Превод: GlasNews