Официална Будапеща настоява Украйна да признае, че цялата територия на Закарпатието, дори там, където никога не са живели етнически унгарци, е „традиционно унгарска“ територия. Това се казва в статията на "Европейска истина".

Това изискване, според журналисти, се съдържа сред 11 точки, които Украйна получи през януари 2024 г. от ръководителя на унгарското външно министерство Петер Сиярто, но които все още не са оповестени публично. Тогава унгарският премиер Виктор Орбан се съгласи да подкрепи началото на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС само ако украинското правителство публично се ангажира да изпълни тези 11 искания.

Както се посочва в статията на "Европейска правда", най-проблемният момент е определянето на места в Украйна със специално ниво на гарантиране на правата на унгарците, тъй като Будапеща изисква всички селища в Закарпатието да бъдат автоматично признати за "традиционно унгарски".

„Дори тези, в които никога не са живели унгарци. Основанието е, че като цяло в Закарпатската област, според преброяването от 2001 г. и предишните години, делът на унгарците е бил повече от 10%“, се казва в материала.

Сега в украинското законодателство има правило, според което населено място може да бъде признато за „традиционно“ малцинствено местожителство, ако през последните 100 години най-малко 10% от общото население е имало определена етническа група. Правителството на Орбан обаче настоява нормата от 10% да бъде премахната по принцип.

„Тоест, ако поне някои хора са живели традиционно, тогава това е „унгарска“ територия“, отбелязват журналистите.

Освен това официална Будапеща категорично настоява Украйна да използва изключително преброяването от 2001 г., въпреки че оттогава броят на унгарците, живеещи в Закарпатието, е намалял почти наполовина, главно поради раздаването на Орбан на унгарски паспорти.

Журналисти от "Европейска правда" обясниха, че причината за това е, че Орбан вижда, че делът на унгарското население в Закарпатието е паднал под 10%.

„Сега Будапеща видя шанс да използва историческата възможност и да изнудва Украйна да върне нейната „унгарщина“, която отдавна отсъстваше в реалността“, се казва в материала.

Към момента на публикуване на материала пресслужбата на украинското външно министерство не коментира исканията на Унгария към официален Киев.