Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети.
Унгария поема председателството, докато е под ударите на чл. 7 заради проблеми с върховенството на закона по решение на Европейския парламент още от 2018 година. Същевременно задействането му не беше активирано докрай с отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС, въпреки настояването на Белгия, чието председателство изтече.
Унгарският премиер Виктор Орбан среща неприязън сред по-голямата част от страните членки на ЕС заради спорните си позиции по отношение на руската агресиs в Украйна, както и налагането на вето върху повече от решенията, свързани с помощта за Украйна. Последното от тях е върху Европейския механизъм за подкрепа на мира в размер на 6.5 млрд. евро. Символичен е и фактът, че датата на визитата на колегиума на комисарите в Будапеща все още не е оповестена при положение, че това е обичайна практика в началото на всяко ротационно председателство.
За България обаче положителната новина е, че Унгария поставя като един от приоритетите си пълноправната интеграция на страната ни и на Румъния в Шенген и обещава да играе като честен брокер за тази цел, пише БНР.
Oвете държави бяха приети в пространството за свободно движение по въздух и вода в края на испанското председателство, докато пълната интеграция не беше сред приоритетите на последвалото белгийско.