Видео, разпространено от Newsweek, показва унищожаването термобарична система в Източна Украйна.

Кадрите, чиито източник е беларуското издавие NEXTA, показва края на руски TOS-1 или TOS-1A край Угледар. Случаят е от 14 февруари, а на видеото се виждат последиците от попадение по бронираната машина. В началото на месец февруари 2023 се появи информация, че руските сили използват системи ТОС-1А на предните линии на фронта в Донецк.

Руските части използваха системитеи по време на нападанието над Украйна през миналата година.

Руските военни наричат ТОС-1А, или "Солнцепьок" (наследник на ТОС-1 "Буратино"), "тежки огнехвъргачки". Според сайта "Ракетная техника" системите, качени на шасита за танк Т-72 и стрелящи с неуправляеми реактивни снаряди калибър 220 мм, са приети на въоръжение през 2001 г. 

Бивш съветник на Пентагона: САЩ изчерпаха запасите си от ракети за Украйна

Данните за обсега им в открити източници са различни - от 6700 до 10 000 м. През декември производителят "Уралвагонзавод", цитиран от "Военное обозрение", съобщи, че за тези комплекси се приспособяват боеприпаси за системите от следващо поколение ТОС-2, с което далекобойността им нараства на 15 км.

В термобаричните боеприпаси се използва ефектът на т. нар. обемен взрив. По принцип първоначалната експлозия разпръсква запалително вещество, после друг детонатор взривява този "облак" и той изгаря при температури 1300-1500 градуса по Целзий, поглъщайки много кислород от въздуха, като създава и мощна ударна вълна. 

Бивш шеф на разузнаването на Украйна каза датата, когато Русия трябва да превземе Донбас