12-годишно момче беше задържано, след като шестима ученици - пет от тях момичета - бяха намушкани с нож в училище в Азамбуджа, Португалия. Инцидентът е станал около 14.30 часа. Пристигнали са пет линейки.

Португалската полиция съобщи, че ранените са на възраст между 11 и 14 години. В тежко състояние е единственото нападнато момче, което е в болница с тежка рана на гърдите, но няма опасност за живота му.

Момичетата са с леки наранявания по ръцете.

Местни медии съобщават, че учител също е приет в болница. Все още не е ясно дали и той е намушкан с нож, или просто се нуждае от медицинска помощ заради неразположение, провокирано от инцидента.

По информация на кмета на Азамбуджа инцидентът е възникнал от спор, след който нападателят се е прибрал вкъщи и по-късно се е върнал. В раницата на детето са намерени бронежилетка и нож. Нападателят е задържан, съобщиха органите на реда. 

Майка на ученик, който не е участвал в намушкането, разказва за ужаса - с „много кръв... деца, покрити с кръв. Беше ужасно“. Тя каза, че грабнала детето си и напуснала училището възможно най-бързо.

Португалският премиер Луиш Монтенегро осъди нападението и пожела бързо възстановяване на ранените деца в публикация в социалната мрежа "Екс". Той определи случая като "изолирано нападение", което е изключителна рядкост за страната му.

"Това е изолиран акт и непривично явление за португалското общество, но независимо от това то трябва да накара всеки, който работи в общественото пространство, да се замисли", написа Монтенегро.

Снимката е с илюстративна цел.