Цените на бензина и дизела в Италия надминаха 2,3 евро на литър при зареждане на самообслужване на бензиностанции. Иначе пълненето на резервоара означава и 2,6 евро за литър.

Прокуратурата на Рим откри дело срещу неизвестни лица с хипотеза за измама. Министърът на екологичния преход Роберто Чинголани каза, че поскъпването е неоправдано и дори заговори за "колосална измама".

"Не съществува техническа мотивация за това увеличаване. Ръстът в цените не е свързан с реалността, а е спекулативна спирала, чрез която почелят малцина", коментира Чинголани, цитиран от "Кориере дела Сера".

Финансовата гвардия сега ще проверява от къде точно е тръгнала измамата.

Президентът на Националния съюз на потребителите Масимилиано Дона определи поскъпването на горивото като "срамни спекулации" и призова прокуратурата да прати проверки в седалищата на петролните компании и в бензиностанциите, за да се види как е тръгнало. Според Конфедерацията на потребителите цените на бензина и дизела са извън контрол.

Бензинът на бензиностанцията е 2,3 евро на литър, или с над 39 на сто повече от преди година. Дизелът пък е по-скъп с над 51%.

В някои зони на Ботуша, като на остров Иския, бензинът дори минава 2,6 евро на литър и гони 3-те.

Според експертите сегашните цени на горивото не са оправдани нито от котировките на петрола, нито от намаляването на доставките заради войната в Украйна.

Горивото, което се продава в момента, е купено още преди месеци на много по-ниски цени. Според Асоциацията на потребителите рискът е, че поскъпването на цените на бензиностанциите може да е резултат от спекулациите на хора, имащи за цел да се възползват от ситуацията в Украйна.

Италианците, живеещи на границата със Словения, пък прескачат непрекъснато до нейните градове, където горивото е по-евтино с близо 1 евро.