В Белфаст, Северна Ирландия, стажант в зоологическата градина беше случайно заключен в заграждение за берберийски лъвове.  

Инцидентът е станал в началото на август. Първо стажантът влязъл в заграждението с лъвове с по-опитен служител, който след това излязъл и затворил портата. В резултат на това новодошлият бил заключен с три хищника, които се движели свободно из заграждението, пише Belfast Telegraph.

Точната продължителност на времето, през което стажантът е прекарал в клетката, не е известна, но се съобщава, че той не е получил сериозни наранявания. Източникът каза, че жертвата е "голям късметлия, че не е бил убит или осакатен". Ръководството на зоологическата градина разследва инцидента и Изпълнителната служба по здраве и безопасност на Северна Ирландия е уведомена.

Говорител на Британската и Ирландската асоциация на зоопарковете и аквариумите (BIAZA) каза, че е запознат с инцидента, който се случил по-рано този месец.

„BIAZA ще работи в тясно сътрудничество със зоопарка по време на този процес, но не може да предложи повече подробности, тъй като разследването продължава“, каза той.

Съобщава се, че стажантът е бил на стаж в зоопарка като част от програма за професионална преквалификация на безработни на възраст от 50 до 64 години.

Зоологическата градина в Белфаст има три берберийски лъва: мъжки на име Кайс и две женски, Фида и Тиба. Този подвид лъвове е изчезнал в дивата природа, но някои индивиди все още живеят в зоологически градини по света. Берберийските лъвове са най-големият съществуващ подвид; те могат да тежат до 250–270 килограма.