Властите в Полша арестуваха четирима души във връзка с предполагаем заговор за изпращане на експлозиви до Канада и Съединените щати.

В изявление за медиите Националната прокуратура на Полша казва, че е започнала разследване на 5 август 2024 г. въз основа на информация, получена от Агенцията за вътрешна сигурност на страната, вътрешната служба за контраразузнаване и сигурност на Полша.

Плановете на групата включвали "изпращане на колети, съдържащи камуфлажни експлозиви и опасни материали чрез куриерски фирми до страни от Европейския съюз и Великобритания, които спонтанно се запалват или детонират по време на сухопътен и въздушен транспорт", се казва в изявлението.

„Целта на групата беше също да тества канала за прехвърляне на такива колети, които в крайна сметка трябваше да бъдат изпратени до Съединените американски щати и Канада.“

В края на август германските служби за сигурност издадоха предупреждение за сигурността на въздушните превози във връзка с опасения от руски саботаж. В предупреждението се споменава за подозрения, че „неконвенционалните възпламенителни устройства са били изпратени умишлено, за да нанесат щети на компаниите за товарни услуги и друга логистична инфраструктура в западните страни". Предупреждението на двете служби не споменаваше Русия, но тогава източници от сигурността казаха пред ДПА, че властите не са изключили вероятна връзка с нарастващата заплаха от руски саботаж в Европа, пише "24 часа".

През юли товарен контейнер в логистичен център на Ди Ейч Ел (DHL) в град Лайпциг е бил обхванат от пламъци, след като един от колетите в него се е запалил. Томас Халденванг, ръководител на германската служба за контраразузнаване, миналата седмица заяви пред членовете на парламента на страната, че ако пакетът от Лайпциг е започнал да гори по време на полет, "това е щяло да доведе до катастрофа".

По-рано тази седмица Полша затвори Генералното консулство на Русия в източния град Познан. Полският външен министър Радослав Шикорски посочи, че въпросното решение е било взето, след като са се появили доказателства, че руските тайни служби стоят зад саботажни операции, свързани с палежи.