Учениците в училищата в Гърция ще бъдат задължени да държат мобилните си телефони в чантите си през цялото време на часовете, когато новата учебна година започне на 11 септември. Това гласят новите правила.

Разпоредбите и системата от наказания са разширение на правилата, обявени от министъра на образованието Кириакос Пиеракакис през март, според които учениците бяха изправени пред изключване за това, че снимат съученици и им се подиграват онлайн, се въвеждат в опит да се ограничи кибертормозът.

Правилата бяха обявени след среща между премиера Кириакос Мицотакис и министъра на образованието Кириакос Пиеракакис.

„Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в училищните си чанти през целия учебен ден“, каза Мицотакис в Атина преди дни, когато обяви кампанията „Мобилен телефон в училищната чанта“.

„Научните данни за това как използването на мобилни телефони по време на учебния ден влияе на самия учебен процес са огромни. От разсейването до други важни въпроси, ясно е, че мобилните телефони нямат място в училище по време на учебния ден.“

Според новите правила учениците, които не ги спазват, ще бъдат изключени от училище за един ден. В случай на повторно нарушение учителите имат право да отстранят ученици от уроци за няколко дни. И всеки, който заснеме свои съученици или учители без разрешение, може да бъде изгонен.

„Не очакваме непременно 100% съответствие от първия ден, но искаме децата, техните родители и преподаватели да разберат колко е важно учениците да бъдат фокусирани изцяло върху образователния процес в училище“, каза Мицотакис.

Тези разпоредби са разширение на новите правила, обявени от Пиеракакис през март, според които учениците бяха изправени пред изключване за това, че снимаха съученици и им се подиграваха онлайн в опит да намалят кибертормоза.

Но това е първият път в Гърция, когато е създадена широка система от наказания за справяне с използването на мобилни телефони в училище, което официални лица нарекоха "значително разсейване".

Преди това беше в сила обща забрана за мобилни телефони в училищата, датираща от 2002 г., но учителите казаха, че е трудно да я наложат.

Но говорител на синдиката на гимназиалните учители OLME каза по гръцкото радио, че е важно да се работи, за да се убедят учениците да изключат телефоните си, а не просто да ги заплашваме с наказание.

Тези разпоредби идват седмица след като мобилните телефони бяха забранени в 373 училища в предимно френскоговорящия белгийски регион Валония, пише Euronews.