30-годишната Киара Яконис от град Падуа, но живееща в Париж, срещна смъртта си по нелеп и шокиращ начин –докато се разхождаше по улиците на Неапол. В неделя, малко преди да отпътува от града, тя се наслаждавала с годеника си на колорита на Испанските квартали в южния град, които са пълни по всяко време с италиански и чужди туристи. Минавайки по една от улиците в центъра, мраморна ваза от един от балконите паднала и уцелила Киара в главата. Младата жена беше откарана веднага в болница и оперирана. Още от началото стана ясно, че положението й е изключително тежко, лекарите не даваха надежда за живота й. Според медиците технически операцията е преминала успешно и след това Киара била преместена в реанимацията. През следващите часове обаче ситуацията със здравословното състояние на жената се усложнила. В крайна сметка на 17 септември сърцето й спря да тупти.

Случаят с Киара порази силно общественото мнение в Италия, тъй като става въпрос за зона в Неапол, посещавана от стотици хиляди туристи всяка година заради чара на хаоса, който прелива отвсякъде. Все още не е идентифициран балконът, от който е паднала вазата, убила италианката. Полицията събра парчетата от вазата и разпитва различни свидетели на случилото се, преглежда и кадрите от видеокамерите в зоната. Засега обаче не е ясно откъде е паднал тежкият предмет, ипше 24 часа.

Испанските квартали на Неапол се намират в историческия му център и в две други съседни зони. Те са известни с имената Монтекалварио, Сан Фердинандо и Авоката. Над тях се извисява крепостта Сант Елмо - жилищата в зоните под нея били предназначени навремето за гвардията на замъка. Били изградени по волята на тогавашния вицекрал на Неапол Педро де Толедо. Жилищата трябвало да приютят войниците от испанския гарнизон, който трябвало да държи под контрол местното население с цел да се предотврати избухването на евентуални бунтове. Съевременно в тях трябвало да се приютят и много от местните хора, които се преместили в града от полето, където преди това живеели. Още от раждането си зоната на Испанските квартали станала известна като място, характеризиращо се с престъпност, хазарт и проституция.

Днес в колоритния район, който граничи с централната улица Толедо, живеят 14 хил. души.