Правителството на Великобритания обмисля изпращането на нарушители в Естония като средство за облекчаване на тежката пренаселеност на британския затвор.

Откакто встъпи в длъжност, Шабана Махмуд, министър на правосъдието, предупреди, че пренаселеността може да доведе до срив в закона и реда, ако не се предприемат действия за облекчаване на натиска върху системата.

Последните правителствени данни показват, че има само 1098 свободни места в затворите в Англия и Уелс.

Даунинг Стрийн 10 каза, че правителството е наясно, че трябва да въведе реформа, за да се справи с кризата с капацитета на затворите. Затова те обмислят идеята за използване на естонски затвори - идея, изтъкната за първи път от предишния министър на правосъдието Алекс Чалк.

„Наред с нашия ангажимент за изграждане на затвори, ние ще публикуваме 10-годишна стратегия през есента, за да определим как ще гарантираме, че винаги ще разполагаме с местата, от които се нуждаем, за да държим опасни нарушители зад решетките“, каза официалният говорител на премиера.

Миналия месец, когато страната все още усещаше въздействието на бунтовете , които се случиха след нападенията с нож в Саутпорт, се смяташе, че свободните места са били намалени до само 100 в затворите за мъже в Англия и Уелс - най-близкото ниво, до което системата е стигнала изчерпване на капацитета.

Правителството вече предприе противоречиви стъпки за облекчаване на пренаселеността, включително като разреши предсрочното освобождаване на затворници, които са излежали 40% от присъдата си.

Затворниците в Англия и Уелс, с изключение на най-тежките нарушители, обикновено се освобождават с разрешение след излежаване на 50% от присъдата си - но от този месец това ще бъде намалено до 40%.

„Ще продължим да проучваме всички жизнеспособни варианти за увеличаване на броя на местата в затворите, за да можем да продължим да затваряме опасни престъпници и да защитим обществото.“, обясни говорителят на правосъдното министерство на острова.