Правителството на Обединеното кралство не даде разрешение на Украйна да използва ракети Storm Shadow като част от атаката срещу Курск.

Това пише Telegraph, позовавайки се на информиран служител в британското правителство. Както отбелязва изданието, украинският президент Владимир Зеленски оказва натиск върху Обединеното кралство да получи разрешение за ракетни удари дълбоко в Русия, като твърди, че подобни действия на неговата армия могат да доведат до падането на режима на Владимир Путин.

„По време на посещение в Обединеното кралство миналия месец г-н Зеленски лобира сър Кийр Стармър да премахне ограниченията върху използването на това оръжие, което има обсег от около 250 километра“, пише британският вестник.

Хамиш де Бретън-Гордън, бивш командир на британски танкове, отбеляза, че ракетите Storm Shadow могат да бъдат използвани за поразяване на железопътни възли и ключови пътища, водещи до Курск, както и летища в радиус от 100 мили. Той добави, че използването на такива ракети ще демонстрира пълната подкрепа на Запада за Украйна, каквато според него все още не е видяна.

Журналистите подчертават, че въпросът за използването на ракетите Storm Shadow не зависи само от Великобритания, тъй като тези ракети се произвеждат съвместно с Франция, а Париж също има думата по този въпрос. Освен това Киев се обърна към Вашингтон с искане за разрешение за използване на ракети с голям обсег на действие ATACMS, но засега е получил отказ.

Украинската офанзива срещу Курск, освен че ще унижи Путин, може да принуди Москва да прехвърли войски от други региони, където руските сили се защитават срещу украински атаки, пише изданието. Въпреки това, говорител на британското правителство каза, че позицията на Обединеното кралство остава непроменена: предоставянето на военна помощ на Украйна е за защита срещу незаконни атаки от страна на Русия, в съответствие с международното право.