Всеки пети общопрактикуващ лекар използва AI инструменти, за да им помогне да вършат работата си, въпреки рисковете, които идват с това.

Личните лекари използват налични в търговската мрежа инструменти като ChatGPT, за да пишат документация и дори да предлагат алтернативни диагнози за пациентите, показва ново проучване в British Medical Journal.

Това е най-голямото проучване от този вид и за първи път показва степента на използване на изкуствен интелект в кабинетите на общопрактикуващите лекари в Обединеното кралство.

Авторът на изследването, д-р Шарлот Блийз, доцент в шведския университет в Упсала, нарече степента на използване на AI от лекарите „изненадваща“, тъй като „лекарите не са получили официално обучение за тези инструменти и те все още са черна дупка в регулаторните органи“.

Инструменти като ChatGPT имат известни проблеми, които могат да бъдат вредни за пациентите, включително склонността им да „халюцинират“ или да си измислят нещата.

„Може би най-големият риск е поверителността на пациентите“, каза д-р Блийз. "Нашите лекари може неволно да предоставят изключително чувствителна информация на пациентите на тези технологични компании."

„Те също могат да внедрят пристрастия в грижите, така че някои пациенти да са изложени на риск от несправедливи клинични преценки. Не знаем дали предубежденията на AI са по-лоши от това, което възниква в обикновените грижи за човешкото здраве, но със сигурност има риск от пристрастия.“

Екипът анкетира над 1000 лекари и от всеки пети, който каза, че използва изкуствен интелект в работата си, 28% казаха, че го използват, за да предложат различни диагнози на своите пациенти. Други 29% казват, че използват AI за генериране на документация след назначаване на пациенти.

По-голямата част от служителите подкрепят използването на AI за подпомагане на грижите за пациентите, като 81% също подкрепят използването му за административни задачи, установи проучване на Health Foundation през юли.

Не се предлага много насоки за лекарите как трябва да използват AI, въпреки че здравните специалисти искат да го използват повече.

Вместо това, той ги моли да използват своята „професионална преценка“, когато работят с технологията.

Д-р Блийз, който също е автор на книга за това как изкуственият интелект може да се използва в здравеопазването, каза, че лекарите „се нуждаят за някои конкретни съвети“ как да използват технологията. „Необходимо е целенасочено обучение и съвети, предлагани на лекарите“, каза тя.