Всяка втора проба от пилешко в германските супермаркети съдържа бактерии, устойчиви на антибиотици. Като цяло Germanwatch тества 59 проби от пилешко месо от 12 региона на Германия.
Пробите са анализирани в лабораторията на Университета в Грайфсвалд. Оказа се, че 56% от месото съдържа бактерии, които са устойчиви на определени антибиотици.
За анализ взели проби от месо от популярни дискаунт вериги като Lidl, Netto, Real, Aldi и Penny. Във всяка от тях купили по 12 порции пиле със стандартно съдържание. Това месо се доставя в магазините от четирите най-големи кланици в Германия. Според Germanwatch месото от всичките четири кланици е било засегнато от бактерии.
Когато готвите месо, устойчивите микроби могат да влязат в тялото, ако хигиената не се поддържа достатъчно добре в кухнята. В случай на инфекции, по време на лечението някои антибиотици могат да бъдат неработещи.
Germanwatch също взе 11 проби от месо от кланици в стопанствата. В лабораторията се оказа, че само една проба от месо е заразена с мултирезистентни бактерии. В шест проби месо от частни стопанства не са открити бактерии.
В Германия два пъти повече антибиотици се използват в животновъдството, отколкото в Дания, Великобритания и Австрия, съобщава tagesschau.de. Germanwatch изисква използването на ветеринарни антибиотици да бъде изцяло контролирано в страната. Резистентните бактерии се развиват поради прекомерната или неконтролирана употреба на ветеринарни антибиотици.
За хората такива патогени могат да бъдат опасни поради причината, че причинените от тях заболявания не могат да бъдат излекувани. Според СЗО всяка година около 700 000 души умират от инфекции, на които антибиотиците вече не помагат, в Германия според Института на Робърт Кох тази съдба имат до 4000 души годишно.
Превод: Glas.bg