Сръбският президент Александър Вучич съобщи днес, че „вероятно“ ще бъде взето решение за връщане на задължителната военна служба, която ще трае 75 дни, предаде белградската агенция Бета.

„Днес разговаряхме за военната служба и вероятно ще вземем това решение. Оценките са, въпреки че все още не са приключени разговорите, че военната служба ще продължава два месеца, плюс 15 дни за упражнения – общо 75 дни. Мисля, че това е минимумът, нещо, което всеки може да даде на страната си“, посочи Вучич, който посети днес членовете на сръбската армия в планината Гучево.

Той допълни, че военната служба ще бъде задължителна за мъжете и доброволна за жените, както и че страната ще осигури „не незначително финансово обезщетение за работата в казармите“.

„Разглеждаме всички страни и скоро ще излезем пред вас (с информация) колко и как ще бъде платено, за да осигурим най-добрите условия за нашите войници. Трябва да запазим младите хора, свързани с ИТ сектора и да им предоставим специални условия, за да не се налага да преминават пехотинско обучение, а в тези 75 дни да допринесат със знанията си“, отбеляза Вучич.

Той допълни, че е „договорен“ и ремонт за казармите в Сомбор, Суботица, Кладов, Пирот и Прибой.