Германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" /АзГ/ печели първите си регионални избори, като събра между 30,5 и 33,5% от гласовете в провинция Тюрингия, показват екзитполовете.

Партията се бори за първото място с консервативния ХДС в провинция Саксония, сочат проучванията, съобщиха германските медии.

Междувременно социалдемократите (SPD) на канцлера Олаф Шолц отбелязаха разочароващ резултат и в двете провинции - между 6,5 и 8,5%.

Това дава на крайната десница първата победа в държавен парламент след Втората световна война, въпреки че е малко вероятно да успее да състави правителство в Тюрингия.

Около пет милиона германци имаха право да гласуват в два щатски избора на изток в неделя. AfD също е близо до консервативната CDU на изборите за провинциален парламент в Саксония.

Главният кандидат на AfD в Тюрингия, Бьорн Хьоке, е силно противоречива фигура в Германия, пише dnes.bg. Партията му е определена като дясна екстремистка и той е глобен за използване на нацистки лозунг, въпреки че бившият учител по история отрича да го е правил съзнателно.

Имиграцията изигра голяма роля в изборите в неделя, но AfD също иска да спре доставките на оръжия за Украйна, както и партията, която се насочва към трето място в двата щата, BSW на бившата комунистка Сахра Вагенкнехт.

"Политиците обещаха много, особено по отношение на миграцията и чужденците", каза гласоподавателят на AfD Майкъл пред BBC в столицата на провинция Тюрингия Ерфурт. "Но нищо не се случи. Нищо. Само обещания идват от тези партии. Сега имам моята партия. И оставам с решението си."