В два отделни пожара в западния германски град Есен в провинция Северен Рейн-Вестфалия вчера пострадаха около 30 души. Две малки деца са в критично състояние след вдишване на дим, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА.

Полицията съобщи, че 41-годишен сириец от Есен е бил арестуван като заподозрян във връзка с пожарите.

Мъжът е свързан и с инцидент, в който микробус за доставки се вряза в два магазина, каза говорител на полицията и добави, че няма съобщения за пострадали от това произшествие.

 
Арестът е извършен в близост до двата магазина. За момента полицията не може да предостави подробности за миналото или мотивите на заподозрения.

Според органите на реда пожарите са възникнали в бърза последователност в две жилищни сгради на по няколко етажа, което е наложило мащабна реакция от службите за спешна помощ.

Всички ранени са получили медицинска помощ, а някои са откарани в болница, каза полицейски говорител.

Сред осем тежко пострадали деца има две съвсем малки, чието състояние остава критично поради вдишване на дим, казаха от противопожарната служба, пише БТА.

Говорителят на полицията отказа да коментира информацията, че задържаният мъж освен това е заплашвал хора с нож и мачете. Видеоклиповете в социалните медии в момента се анализират от властите, добави говорителят.