Основният заподозрян за атентата в Брюксел от понеделник вечер - Абдесалем Л., който бе прострелян от белгийската полиция при задържането му, е издъхнал в болница след няколко опита за реанимация, съобщава вестник Le Soir.

45-годишният тунизиец е починал в 09:38 часа местно време (10:38 часа българско време). Федералната прокуратура на Белгия потвърди информацията.

Има задържан за атаката с жертви в Брюксел

По-рано вестникът съобщи, че в хода на полицейска операция в община Схарбек – една от 19-те, съставляващи столичния регион Брюксел, служителите на реда са ликвидирали заподозрян за снощната атака. Първоначално обаче не бе известно дали става въпрос за извършителя на нападението. След това министърът на вътрешните работи на Белгия Анелис Верлинден поясни, че мъжът е ранен, а не ликвидиран. Тя обаче допусна, че той може да издъхне на път за болницата.

"Мога да потвърдя, че е намерен в кафене и прострелян там. По наша информация свидетел го е видял в заведението. Възможно е да е починал на път за болницата. Последната информация все още трябва да бъде потвърдена. Но търсенето изглежда е приключило“, подчерта Верлинден.

У мъжа е открито оръжието, с което е извършено нападението, пише Фокус.

Двама футболни фенове са убити в Брюскел, нападателят е викал "Аллах Акбар" ВИДЕО

Човекът, отговорен за смъртта на двама души и раняването на трети при стрелба в белгийската столица в понеделник вечер, се казва Абдесалем Л. и живее в Брюксел. По предварителни данни на разследването извършителят е 45-тунизиец, който от години живее в Схарбек. Лицето е подало молба за убежище през ноември 2019 година, но е получило отрицателно решение по-малко от година по-късно. Отстранен от общината през 2021 г., той така и не успява да получи заповедта си за напускане на страната.

"Той бе известен на полицията с трафик на хора, незаконно пребиваване и застрашаване на държавната сигурност“, обяви по-рано министърът на правосъдието Винсент Ван Куикенборн, като допълни, че чуждестранна полицейска служба е информирала белгийските власти през 2016 г., че Абдесалем Л. има радикален профил и ще бъде "кандидат за джихад“. По онова време подобни предупреждения са постъпвали ежедневно, подчерта министърът.