Украинският президент Володимир Зеленски обяви новата военноморска стратегия на страната на фона на продължаващите руски удари срещу населени места и енергийна инфраструктура.

Украйна има план за неутрализация на руското влияние в западната акватория на Черно море с нова национална военноморска стратегия, обяви президентът на страната Володимир Зеленски. Макар в момента украинската армия да не разполага с големи военни кораби, Киев е успял да изтласка руския Черноморски флот от района.

При руски обстрел в южния регион Херсон са загинали трима души, при артилерийски удар вечерта е загинал един човек в село южно от града. Районът на Одеса също беше подложен на ракетен обстрел. Над 100 000 домакинства останаха без ток в Северна Украйна след руски удари през изминалото денонощие. Прекъснато беше и водоснабдяването на регионалния център Суми.

Руската противовъздушна отбрана е свалила четиринадесет украински дрона в Курска и Белгородска област. Москва обяви също, че нейни войски са превзели село Сокол, на около 30 км северозападно от град Донецк. Засега няма информация от украинска страна, пише БНР.

Пожар е избухнал късно снощи след авария в газопровод в анексирания от Русия полуостров Крим. Засега не е ясно какво е причинила аварията. Огънят е прекъснал подаването на газ към курортно селище и още 14 населени места. Властите увериха, че няма опасност за хората.