61-годишната Дорис Мирус е била на четири, когато родителите й се развели, като за първи път видяла баща си, когато била на 32. По това време той вече се е развел с втората си съпруга, която Дорис изобщо не е виждала. Сега обаче тя трябва да плати 2423,17 евро за погребението й.

„Вечерта около десет двама полицаи неочаквано дойдоха в къщата ми“, разказва жената. Те й дали документ от градската администрация, в който пишело, че Ингрид, бившата мащеха на Дорис, е починала и сега Дорис трябва да плати за погребението й.

Дорис намерила за странно да плаща за жена, която дори не познавала, затова наела адвокат, за да провери дали е законно. Адвокатът проучил обстоятелствата по случая и установил, че законът на Бавария относно погребението и погребалния бизнес позволява на властите да задължат Дорис да плати погребението.

Факт е, че доведените синове и доведените дъщери принадлежат към първа степен на родство по отношение на своя втори баща и мащеха. Следователно от тях може да се изисква да плащат погребални разходи. В същото време биологичният баща на дете, който вече се е развел с тази жена, не трябва да плаща нищо.

Така че Дорис все пак трябвало да поеме разходите. Тя решила да кремира бившата си мащеха и да я погребе анонимно в гробище в Нюрнберг (Бавария) – това е най-достъпният вариант от финансова гледна точка.

Подобна ситуация в живота на тази жена обаче все още може да се повтори: 82-годишният баща на Дорис се оженил за четвърти път и сега тя има друга бивша мащеха...

Превод: GlasNews