Висш офицер от армията на Великобритания, на име Джеймс Родис, който носеше ковчега на принц Филип, получи условна присъда затвор за „неприемливо поведение“.

53-годишният генерал-майор Джеймс Родис беше уволнен от армията и осъден на шест месеца лишаване от свобода, условно за две години от военен съд.

Родис признал обвинение в позорно поведение от неприличен вид.

Той беше принуден да подаде оставка от армията през май след процес за неправомерно поведение, но също така беше официално уволнен от армията от съвета на военния съд.

Бордът също така нареди на Родис да завърши 30 дни рехабилитация и 150 часа неплатен труд и да плати на жертвата си обезщетение от £2500.

Жененият баща на три деца е пил няколко часа по време на задгранично пътуване през април тази година, когато е започнал да докосва косата на жената, преди да я целуне по устните, съобщиха от военния съд.

Налагайки присъдата, главният съдия Алън Лардж каза: „Както видяхме от видеозаписа, в продължение на няколко минути вие започнахте да докосвате косата й и я прегърнахте с ръка.

„Тя очевидно не се интересуваше от вашето внимание. След това вие издърпахте косата й. А от друг човек на масата беше видно, че жертвата се чувства неудобно от това."

„Това беше само няколко минути след като физическото ви внимание започна. Около 10 минути по-късно слагате ръката си на брадичката й, придърпвате главата й към устните си и я целувате по устните й за около две секунди.

„Позорното поведение във вашия отговор включва както нежеланото докосване на косата й, така и целувката.“

Джейн Бикерстаф, защитникът на обвиняемия, каза, че Родис наскоро е бил диагностициран с алкохолна зависимост, след като се е обърнал към пиенето като "освобождаване от стреса", докато се бори да балансира кариерата си с трудностите в семейния си живот.

Говорител на армията каза: „Това неприемливо поведение на бившия генерал-майор Родис е доста под високите стандарти, очаквани както от нашите лидери, така и от персонала, и няма място в нашите въоръжени сили."

„Ние признаваме смелостта, показана от жертвата при докладването на този случай, и работим, за да гарантираме, че жертвите се чувстват овластени да се отзоват и да бъдат подходящо подкрепени, когато го направят."

„Ние сме решени да премахнем неприемливото поведение, поради което предприемаме редица инициативи, за да гарантираме, че въоръжените сили са безопасна среда, като например подобряване на механизмите за докладване и въвеждане на приложение за изразяване на загриженост - но ние признаваме, че има още какво да се направи и ние сме ангажирани с по-нататъшни подобрения."

Доскоро той беше директор по стратегията на Стратегическото командване, организация, включваща специални сили и разузнавателни звена, наред с други отговорности.

По време на военната си кариера Родис получава редица отличия, включително Ордена за изключителна служба, награда, присъдена за изключително успешно командване и лидерство по време на активни операции.

Той спечели и две похвали на кралицата за ценна служба през 2008 г. и 2017 г.