Критична ситуация в Централна Европа. Там продължават да се борят с проливни дъждове и наводнения. След Полша, Чехия и Румъния, циклонът, който преминава над тази част от континента, предизвика разрушения в Словакия, Унгария и Австрия. Съобщава се за наводнения, затворени пътища, проблеми с електрозахранването и опасно високи нива на реките.

Най-сериозни са щетите в Полша и Чехия, където валежите продължават и наводненията не спират. Словакия, Унгария, Австрия и Германия също обявиха предупредителни кодове, затвориха пътища, спряха влакове и беше подготвена евакуация.

Службите за спешна помощ укрепват защитните съоръжения срещу наводнения.

Бурята "Борис" отне живота на един човек в Полша. Тя е евакуирала хора от Глухолази, градче близо до чешката граница, след като река е излязла от коритото си.

Премиерът Туск беше в засегнатите райони и каза, че локални евакуации може да има и на други места. Очаква се валежите и наводненията да продължат и днес, а от началото на следващата седмица ситуацията да се нормализира.

Той нарече нощта "критична". Премиерът посети районите на чешката граница, където наводненията са най-големи. "Имаме първият потвърден смъртен случай. От удавяне, тук в Колдски район. Знаем че няма да трае седмици. Става дума за няколко десетки часа", съобщи той.

Бедствени наводнения в Централна Европа заради циклона "Борис"

Южно от градовете Вроцлав и Ополе са наводнени десетки населени места. Правителството формира щаб, който заседава в Краков. В готовност бяха приведени 4 хиляди войници, ако се наложи армията да помага в бедстващите райони. От 13-хилядния град Глухолазе казаха, че реката е съборила основния мост и връзка с останалия свят няма. Властите казаха, че най-тежкото положение няма да продължи дълго.

В Чехия наводненията доведоха до евакуация, а над 200 000 домакинства в северните райони на страната бяха засегнати от прекъсване на електрозахранването. Предимно заради паднали дървета, които късат жиците. Четирима души са изчезнали. В столицата Прага са издигнати бариери срещу наводнения.

Някои от блокираните от водите в северната част на страната бяха вадени с хеликоптери. В окръзите около градовете Пардубице, Оломоуц и Острава има повредени къщи, отнесени автомобили и няколко хиляди евакуирани.

"Това което виждате е по-лошо от наводненията през 97-ма. Не знам какво ще стане. Моята къща е под вода. Не знам дали ще мога да се върна в нея", заяви Павел Били, жител на град Липова-Лажне.

"Синоптиците ни казаха, че ще продължи да вали целия ден и до късно през нощта. Ще направим и втора оценка по-късно, дали трябва да се евакуират още райони", посочи Мартин Пута, член на общинския съвет на град Либерец.

Борис" отне живота на петима души в Румъния. Остава тежко положението в осем района в страната, след като проливните дъждове причиниха наводнения. Премиерът Марчел Чолаку посети Галац, където загинаха четирима души, 5 хиляди домове бяха наводнени и 25 хиляди останаха без електричество, което поетапно се възстановява. В евакуирането на хората бяха включени военни лодки и самолети. Приоритет на властите е да се предотврати загубата на още човешки животи. 

Всички жертви са жители на област Галац, в източната част на страната. На много места къщите са негодни за обитаване.

Пожарникар в североизточната част на Австрия е загинал при наводнения в страната, засегната от проливните дъждове, които връхлетяха Централна и Източна Европа. В цялата федерална провинция Долна Австрия е обявено бедствено положение.

Според изчисленията капацитетът на язовира в Отенщайн на река Камп, приток на Дунав, ще бъде изчерпан до неделя следобед - предвижда се язовирът да прелее. Ако това се случи, ще предизвика значителни наводнения по поречието на Камп.

Наводненията достигнаха и столицата Виена, където жителите са били евакуирани от домовете си в квартал "Пензинг", пише "Нова".

Екстремните валежи стават все по-вероятни в Европа, както и в голяма част от света, поради изменението на климата.

По-топлата атмосфера може да задържи повече влага, което може да доведе до по-силни валежи.