Хиляди протестиращи маршируваха през центъра на Барселона на 6 юли, размахвайки плакати и пръскайки водни пистолети по летовниците. Под мотото "Стига! Да ограничим туризма" около 2800 души маршируваха по крайбрежието на Барселона, според полицията, настоявайки за нов икономически модел, който да намали милионите туристи, посещаващи града всяка година. 

Протестиращите носеха табели с надписи „Барселона не се продава“ и „Туристите се прибират“, преди някои да използват водни пистолети срещу туристи, вечерящи на открито в ресторанти на популярни туристически места. Лозунги „Туристи, махнете се от нашия район“ се чуха, докато тълпите спираха пред хотелите, пише Daily Mail.

Нарастващите жилищни разходи в Барселона, които са се увеличили с 68 процента през последното десетилетие, са основна местна грижа, заедно с въздействието на туризма върху местната търговия и условията на труд в града с 1,6 милиона души.

Наемите са се повишили с 18% през юни в сравнение с миналата година в туристически градове като Барселона и Мадрид, според уебсайта за имоти Idealista. От години градът е украсен с антитуристически графити с послания като "туристите се прибират", насочени към туристите, които се обвиняват за покачващите се цени и икономиката, изградена около туристите.

Кметът на Барселона Хауме Колбони обяви план през юни за постепенно премахване на всички краткосрочни наеми до 2028 г. Това е изненадващо радикален ход на властите, тъй като те се стремят да ограничат растящите цени на жилищата и да направят града обитаем за жителите.

Само хотели: на туристите ще бъде забранено да наемат апартаменти в Барселона

Мнозина обаче все още смятат, че не се прави достатъчно, за да се балансират нуждите на туристите с нуждите на местните жители.

"Местните магазини се затварят, за да направят място за магазини, които не обслужват нуждите на кварталите. Хората не могат да си позволят наема", каза Иса Миралес, 35-годишен музикант, който живее в квартал Барселонета.

Повече от 12 милиона туристи са посетили североизточния крайбрежен град със световноизвестни атракции като Саграда Фамилия миналата година, според местните власти.

За да се бори с „отрицателните ефекти от масовия туризъм“, градският съвет, ръководен от социалиста Жауме Колбони, преди 10 дни обяви забрана за отдаване под наем на апартаменти (в момента над 10 000) на туристически компании до 2028 г., за да могат да бъдат върнати към местния жилищен пазар.

Съобщението може да доведе до правни действия и се противопоставя на асоциацията на собствениците на ваканционни апартаменти, която твърди, че само ще подхрани черния пазар.

Протести в Барселона, протести срещу туристите, протести срещу туризмаЦял екран
Протести в Барселона Снимка: Getty Images

Протестите в Барселона последваха подобни демонстрации в популярни туристически дестинации като Малага, Палма де Майорка и Канарските острови.

Испания, втората най-посещавана страна след Франция, е приела 85 милиона чуждестранни туристи през 2023 г., което е с 18,7 процента повече от предходната година, според Националния статистически институт.

Най-посещаваният регион е Каталуния със столицата Барселона (18 милиона), следвана от Балеарските острови (14,4 милиона) и Канарските острови (13,9 милиона).

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тенерифе на 20 април. Смята се, че около 200 000 протестиращи са участвали в масови демонстрации из целия архипелаг.

Протестите, организирани от различни групи, включително Приятели на природата на Тенерифе (ATAN), имаха за цел да изплашат чуждестранните туристи, както и да принудят местните съвети да приемат ново законодателство, насочено към защита на островите от ефектите на непрекъснато разрастващата се туристическа индустрия.

Активистите казват, че огромният приток на туристи на острова причинява сериозни щети на околната среда, намалява заплатите и изтласква местните жители от евтини жилища на достъпни цени, принуждавайки десетки хора да живеят в палатки и коли.

Много популярни туристически дестинации са опитали новаторски мерки за контролиране на потоците от посетители, като същевременно се борят с обратната реакция на местните жители.