Мощно земетресение с магнитуд 7.0 по Рихтер удари край източното крайбрежие на полуостров Камчатка, Русия. Епицентърът на труса се намира на 91 километра източно от град Петропавловск-Камчатски, който е с население от около 187 000 души. Земетресението се е случило на дълбочина от 51 километра под повърхността на земята, показа проверка на GlasNews.

Трусът е бил силно усетен в региона, като жителите на Петропавловск-Камчатски и околните райони са усетили значителни сътресения. Освен това земетресението е на разстояние от 1596 километра източно от град Комсомолск на Амур, който също е с голямо население.

Веднага след земетресението властите издадоха предупреждение за цунами, като предупредиха населението в засегнатите крайбрежни райони да се евакуират на по-високи места. Специализирани агенции в САЩ (PTWC) и Япония (NWPTAC) също издадоха предупреждения за цунами и следят развитието на ситуацията. Жителите и посетителите в региона са призовани да следят внимателно официалните съобщения и да спазват указанията за безопасност.

Макар все още да няма информация за сериозни разрушения или жертви, местните власти и спасителни екипи продължават да оценяват ситуацията и да предприемат необходимите мерки за гарантиране на безопасността на населението. Съществува риск от последващи трусове, както и от потенциално опасни вълни в резултат на цунами, което увеличава тревогите сред местното население.

Гражданите са насърчени да останат на безопасно разстояние от крайбрежните зони и да следват указанията на властите.

В същото време се препоръчва всички, които са усетили земетресението, да докладват своите наблюдения и, ако е възможно, да изпратят снимки или видеа до сеизмологичните служби, за да помогнат в оценката на последиците от това природно бедствие.

Около 30 минути по-късно е регистриран нов трус в региона. Този път той е бил с магнитуд от 5,5 по Рихтер.