Пресслужбата на президента на Русия потвърди атаката на украински дронове срещу Кремъл. Според съобщението Владимир Путин не е пострадал.

Жителите на къща на улица Серафимович съобщиха, че са видел искри и дим в небето през нощта на 3 май. Ималое и взривове.

По-късно на стената на Кремъл се появиха хора с фенерчета.

Последствията от атаката с дрон срещу Кремъл са заснети на видео - видеото е публикувано в мрежата.

„Шумът беше подобен по сила на гръм“, пишат съседи от улица „Серафимович“. Също така жителите видяха искри в небето и хора с фенери близо до стената на Кремъл след ударите“, съобщиха московчани в социалните мрежи.

Според официалната информация дроновете са изстреляни от Украйна. Те бяха свалени от руски военни. Дроновете са деактивирани.

Предполагаемият удар на БЛА срещу Кремъл също беше заснет на видео. Камерите са уловили момента, в който дронът е над президентската резиденция.

Вижда се светкавица, огън, искри от взривен дрон летят в различни посоки.

Действията на Киев в Кремъл бяха оценени като планиран терористичен акт, покушение срещу живота на президента на Русия. Самият Путин не е бил там по време на атаката срещу Кремъл.

Кремъл обвини Киев в опит за покушение срещу Путин

„В резултат на този терористичен акт президентът на Руската федерация не е пострадал. Графикът на работата му не е променен, той продължава както обикновено. Руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки, където и когато сметне за добре“, съобщиха от пресслужбата на президента на Русия.

В пресслужбата на Владимир Зеленски нарекоха нощната атака с дрон срещу Кремъл „форсиране на ситуацията“ и заявиха, че Украйна не изпраща свои сили за удари по чужди територии. Това стана ясно от коментар на говорителя Сергей Никифоров пред журналисти на BBC.

„Както президентът Зеленски многократно е заявявал, Украйна насочва всички налични сили и средства за освобождаване на собствените си територии, а не за нападение на други“, каза Никифоров.

Журналистите се свързаха и със секретаря на СНБО Алексей Данилов, но той отказа да коментира атаката с дрон срещу Кремъл.

След атаката на БЛА Москва забрани изстрелването на дронове. Съобщава се, че дроновете пречат на работата на правоприлагащите органи.

Според последната информация на 9 май в Москва ще се състои парадът на победата, никой не го е отменил. В навечерието му Киев заплаши да удари руски атомни електроцентрали. Това заяви ръководителят на Министерството на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Според него в Русия могат да попаднат под удари и атомни електроцентрали, и водноелектрически централи, ще има рискове за населението.

Превод: GlasNews