Русия може да превземе Латвия и част от Литва за 10 дни в случай на хипотетичен конфликт с балтийските страни. Това твърдят експерти от американския Център за война от ново поколение. 

Експертите стигнаха до това заключение в резултат на симулиран сценарий на руска атака, която според плана се предполага, че ще се случи през 2027 г., съобщиха журналисти от германското издание Bild.

Сценарият е разработен с участието на бившите генерали от НАТО Филип Брийдлав и Бен Ходжис. Според това предположение руските войски нахлуват на територията на Латвия и след това започват настъпление срещу Литва, използвайки предмостия в Беларус и Калининградска област.

Експерти предполагат, че войските на НАТО, разположени в балтийските страни, няма да могат да сдържат агресията, докато не пристигнат подкрепления, и ще бъдат принудени да се оттеглят.

Според член 5 на НАТО за колективната отбрана, НАТО трябва да отговори на нападение срещу една от страните членки, но анализаторите подчертават, че няма да има незабавна реакция.

Алиансът ще се нуждае от до 10 дни, за да мобилизира и разположи сухопътни сили в региона, давайки време на Русия да напредне в балтийските държави.

Особено внимание в доклада е отделено на ролята на германските войски, които ще участват в отблъскването на атаката, тъй като Германия е една от страните, подкрепящи военни сили в региона.

Въпреки това, в ранните етапи на конфликта частите на НАТО, разположени в балтийските държави, ще се сблъскат със сериозни трудности поради численото превъзходство на руските войски.

В проучването се подчертава също, че действията на Русия при този сценарий ще бъдат координирани с Беларус, която ще предостави територията си за военни действия, и с Калининградска област, където са съсредоточени руските сили.