Малкият руски град Торопец, на около 450 км северозападно от Москва, беше частично евакуиран, след като беше поразен при украинска атака с дронове, а на територията му избухна голям пожар, съобщиха властите.

"С цел гарантиране на безопасността на гражданите губернаторът Игор Руденя нареди частична евакуация на населението от зоните, където е активна противовъздушната отбрана и се локализира пожарът", посочи в "Телеграм" пресслужбата на областната управа.

Ситуацията е под контрол, допълват оттам.

Самият Руденя посочи по-късно, че няма жертви и сериозно пострадали при атаката в Тверска област.

Междувременно стана ясно, че поне част от евакуираните жители ще бъдат настанени в Псковска област. Пресслужбата на псковската областна организация на партия "Единна Русия" съобщи, че те са пристигнали снощи, като се създават необходимите условия за настаняването им в град Великие Луки и Локнянски район. 

В общественото пространство се появиха различни версии за това какво е предизвикало пламъците. Според властите огънят е бил запален от падащи отломки от дронове.

Според медийни съобщения мишена на удара е бил намиращ се надалеч от града склад за боеприпаси, а пожарът е избухнал в резултат на взривове в обекта.

В интернет бяха разпространени видеокадри, на които се виждат големи експлозии, за които се твърди, че са избухнали на територията на склада.

Киев пое отговорност за нападението. Ръководителят на украинската президентска администрация Андрий Ермак сподели едно от видеата, придружено с текст: "За да спре терорът, е необходима демилитаризация на Русия".

В Торопец, град в северозападната Тверска област, живеят около 13 000 души.

Руското Министерство на отбраната засега не е съобщавало за свалени безпилотни летателни средства в района.

Твърденията и на двете страни не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Украйна, която от повече от две години и половина се бори срещу руската инвазия, все повече атакува военна инфраструктура на руска земя, а целта ѝ е да отслаби способностите на армията на Москва да води бойни действия в Украйна.

Твърди се, че в района на Торопец има няколко военни поделения, както и че едното от тях е било мишена на безпилотно нападение и през май.