Повече от 70 000 души, воюващи в руската армия, са загинали в Украйна.

И за първи път доброволците – цивилни, които се присъединиха към въоръжените сили след началото на войната – сега съставляват най-големия брой убити на бойното поле от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г., твърди нов анализ на BBC.

Всеки ден имената на загиналите в Украйна, техните некролози и снимки от погребенията им се публикуват в медиите и социалните мрежи в цяла Русия. Гробовете на загиналите във войната обикновено се отбелязват със знамена и венци, изпратени от министерството на отбраната.

Медията успя да идентифицира над 70 000 загинали, като 20% от загиналите са били доброволци. Мобилизираните войници - повиканите на бой граждани - са 13%.

Бивши затворници, които се присъединили в замяна на помилване за престъпленията си, преди бяха най-много, но сега представляват 19% от всички потвърдени смъртни случаи.

От 2022 г. осъдените затворници също бяха насърчавани да се присъединят в замяна на освобождаването им, но сега нова политика означава, че хората, изправени пред наказателно преследване, могат да приемат сделка да влязат във война, вместо да бъдат изправени пред съда. В замяна делата им са замразени и потенциално напълно прекратени.

От октомври миналата година седмичните смъртни случаи на доброволци не са падали под 100 - и в някои седмици сме регистрирали повече от 310 смъртни случая на доброволци.

Според данните повечето мъже, записали се, идват от малки градове в части на Русия, където е трудно да се намери стабилна, добре платена работа. Повечето са се присъединили доброволно, въпреки че някои в република Чечения са казали на активисти за правата на човека и адвокати за принуда и заплахи.

Някои от доброволците казаха, че не са разбрали, че договорите, които подписват, нямат крайна дата и оттогава са се обърнали към прокремълски журналисти, за да ги помолят, безуспешно, за помощ за прекратяване на службата им.

Заплатите в армията могат да бъдат пет до седем пъти по-високи от средните заплати в по-малко заможните части на страната, плюс войниците получават социални придобивки, включително безплатни грижи за деца и данъчни облекчения. Еднократните плащания за хора, които се регистрират, също многократно са поскъпнали в много части на Русия.

Повечето от загиналите на фронта доброволци са на възраст между 42 и 50 години. Най-възрастният загинал е на 71 години -а  общо 250 са загиналите опълченци над 60 години във войната.

Войници разказват, че увеличаващите се жертви сред доброволците отчасти се дължат на разполагането им в най-трудните от оперативна гледна точка райони на фронтовата линия, особено в района на Донецк на изток, където те формират гръбнака на подкрепленията за изчерпаните части.

Официално проучване на Главната военна медицинска дирекция на руското министерство на отбраната казва, че 39% от смъртните случаи на войници са резултат от наранявания на крайниците и че смъртността ще бъде значително подобрена, ако първата помощ и последващата медицинска помощ са по-добри.

Действията на руското правителство предполагат, че то се стреми да избегне принуждаването на хората да се бият чрез нова, официална вълна на мобилизация - вместо това то увеличава призивите за доброволци, заедно със стимулите за това.

Малка част от убитите доброволци са от други страни. Идентифицирани са имената на 272 такива мъже, много от които бяха от Централна Азия - 47 от Узбекистан, 51 от Таджикистан и 26 от Киргизстан. В момента тече кампания за набиране на доброволци в Куба, Ирак, Йемен и Сърбия. 

Правителствата на Индия и Непал призоваха Москва да спре да изпраща техни граждани, които живеят в Русия, в Украйна и да репатрира телата на загиналите. Към момента няма отговор от руските власти.

Снимка: Getty Images