Руски медии съобщиха, че се готви терористична атака за Деня на ВМФ в Санкт Петербург. В ефира на телевизионния канал "Русия 1" дипломатът и заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обясни, че атаката е била планирана на 28 юли и е пропаднала едва след "наистина тежък" разговор между руското министерство на отбраната и Пентагона.

Инициатор на призива бил ръководителят на руското министерство на отбраната Андрей Белоусов.

"Российская газета" уточнява, че терористичната атака е била планирана да бъде извършена на тържествен парад, а целите на покушението са били руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Андрей Белоусов.

Според Рябков по време на телефонен разговор Белоусов е казал на Лойд Остин, че САЩ трябва да се опитат да убедят Украйна да се откаже от намеренията си. Той от своя страна беше „изключително изненадан от тази новина, но я прие доста сериозно“.

В резултат на това Съединените щати се свързали с Киев и поискали „да не прави планираното“.

„Мога да кажа, че според някои признаци сигналът, изпратен от руската страна до Вашингтон – и доколкото разбирам, не само до Вашингтон, но и до някои други столици, контролирани от Вашингтон – е достигнал. Избегнахме нова ескалация“, каза Рябков.
Информация за неуспешната терористична атака се появи и в чужди медии.

„Руснаците научиха за тайната операция на Украйна срещу Русия, която според тях е одобрена от американците. <…> Служители на Пентагона бяха изненадани от това обвинение и не знаеха за подобна конспирация“,  пише The New York Times. Изданието добавя, че това е било прието достатъчно сериозно, че американците са се свързали с украинците и са казали: ако мислите да направите нещо подобно, не го правете.

На свой ред украинският портал за военна пропаганда „Военни” написа, че украинските спецслужби подготвят атентат срещу Владимир Путин на 28 юли.

По-рано шефът на СБУ на Украйна Кирил Буданов съобщи за предстоящо покушение срещу президента на Руската федерация.