Официалният представител на Министерството на вътрешните работи на Русия Ирина Волк съобщи за експлозия на автомобил в северната част на Москва.

Инцидентът е станал на паркинга на многоетажна сграда на улица "Синявинская". Според Волк експлозията е станала „в резултат на детонация на неидентифициран обект“, който е бил поставен в колата.

Съобщава се за двама пострадали, които са откарани с линейка в болница. От Следствения комитет уточняват, че това са собственикът на автомобила и пътникът в него.

По случая е образувано досъдебно производство и се извършва оглед на местопроизшествието. Следствието на столичното управление на Следствения комитет възнамерява да извърши медицински и експлозивни експертизи.

Каналът на TG "360" съобщава, че експлозията е станала в джип Toyota Land Cruiser Prado. Очевидци сочат, че краката на мъжа са били откъснати.

Според МК жертвата Андрей Торгашов е служил в една от секретните военни части и е участвал във войната с Украйна. В колата е пострадала и съпругата му.

Изданието съобщава, че неотдавна Торгашов спечели съдебно дело като измамен акционер: преди това той и съпругата му сключиха договор за съвместно строителство, но така и не получиха апартамент.

„Взривното устройство е било поставено в зоната на шофьорската седалка. "Предварително тротиловият еквивалент на взривно устройство е около 500 г", пишат авторите на "112" .

На свой ред REN TV посочва, че жената е откарана в болницата в Боткин, диагностицирана е с разкъсвания по лицето. А близо до мястото на експлозията бяха счупени стъкла от прозорци на блокоме, пет автомобила, паркирани на паркинга, са повредени.

Канал TG SHOT съобщава , че детонацията на взривното устройство е станала в седем и половина сутринта, когато в колата се е качил 50-годишният шофьор.

Основната версия на разследването е опит за убийство, който е свързан с професионалната дейност на жертвата.

Източник на "Комерсант" посочва, че "военният" може да е офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната. Медиите посочват, че мъжът е отговарял за комуникациите в своята част и може да е станал обект на вниманието на украинските специални служби.

Първоначално беше съобщено, че жертвата е Андрей Торгашов, но в разговор с RT той лично отрече това, като каза, че дори не живее в района.

Съпругата на Андрей Торгашов също отрече съобщенията в медиите, че съпругът й е бил ранен при взривен джип в северната част на Москва, съобщава каналът Telegram „360“.

„Тя отбеляза, че всичко е наред със съпруга й, а информацията, разпространена в редица публикации, е фалшива. Според нея в колата, която се е взривила, е имало още един човек”, съобщава източникът.

С напредването на разследването случаят може да бъде преквалифициран като терористична атака.

Председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин възложи на централния офис на ведомството да постави случая под контрол.

По-късно се появи видео, запечатало момента на залагането на експлозива в колата. Кадрите се появиха в TG канала Mash.