Третата световна война няма да се ограничи до Европа. За това предупреди Русия в поредната си закана срещу Запада, ако бъде позволено на Украйна да удари дълбоко Русия със западни ракети.

Украйна нападна руския западен регион Курск на 6 август и си отряза част от територия в най-голямата чуждестранна атака срещу Русия след Втората световна война. Президентът Владимир Путин обяви, че ще има достоен отговор от Русия на атаката.

„Нарочно или случайно?": Украйна разсекрети местоположението на изтребителите F-16

Сергей Лавров, министър на външните работи на Путин повече от 20 години, посочи, че Западът се стреми да ескалира войната в Украйна и си създава проблеми, като разглежда молбите на Украйна за разхлабване на ограниченията върху използването на оръжия, доставяни от чужбина.

Путин многократно предупреждаваше за риска от много по-широка война, включваща най-големите ядрени сили в света, въпреки че увери, че Русия не иска конфликт със САЩ и НАТО.

Зеленски: Войната "се върна" в Русия

"Сега още веднъж потвърждаваме, че да си играеш с огъня - а те са като малки деца, които си играят с кибрит - е много опасно нещо за възрастните чичовци и лели, на които е поверено ядрено оръжие в една или друга западна страна", отбеляза Лавров пред репортери в Москва.

Още артилерия срещу Украйна изпраща Русия в Курск

Първият дипломат на Москва добави, че Русия изяснява ядрената си доктрина.

Ядрената доктрина на Русия от 2020 г. определя кога нейният президент ще обмисли използването на ядрено оръжие: най-общо като отговор на нападение с използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение или конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е поставено под заплаха, пише Труд.

Лавров: Без прякото участие на САЩ ракетите ATACMS не биха достигнали Русия