Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че приемането на Украйна в НАТО би означавало обявяване на война срещу Москва и само проявата на „благоразумие“ от страна на алианса може да предотврати краха на планетата, предаде Ройтерс.

Припомняме, че лидерите на държавите от Северноатлантическия съюз се зарекоха на срещата си миналата седмица да подкрепят Украйна по „необратимия път към пълна евро-атлантическа интеграция, включително членство в НАТО“, но не уточниха кога може да стане това присъединяване.

Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация и водещ глас сред привържениците на твърдата линия в Кремъл, казва пред изданието „Аргументи и факти“, че членството на Украйна в НАТО ще е повече от пряка заплаха за сигурността на Русия.

„Това, по същество, ще бъде обявяване на война, макар и със закъснение“, допълва той в публикуваните на 17 юли коментари.

"Действията, които противниците на Русия предприемат срещу нас през последните години, разширяването на алианса отвеждат НАТО на път, по който няма връщане назад", заявява  още бившият руски президент.

Медведев повтаря, че Москва не заплашва НАТО, но ще отговори на опитите на алианса да преследва интересите си в неин ущърб.

„Колкото повече такива опити има, толкова по-сурови ще бъдат нашите отговори. Дали това ще разбие планетата на парчета зависи единствено от благоразумието от страна на НАТО“, обобщава той.

По време на президентския си мандат между 2008 г. и 2012 г., Медведев беше смятан за прозападен модернизатор, но след това стана един от хардлайнерите в Кремъл и предупреди САЩ и съюзниците им, че въоръжаването на Украйна от тяхна страна може да доведе до „ядрен апокалипсис“.

Медведев също така повтаря пред „Аргументи и факти“ позицията на Москва, че решението Марк Рюте да бъде следващият генерален секретар на НАТО няма да промени позицията на алианса.

„За гледната точка на Русия нищо няма да се промени, тъй като ключовите решения не се взимат от страните членки на НАТО, а от една страна - Съединените щати“, посочва той.

НАТО е основан след края на Втората световна война като отбранителен съюз срещу страха от нахлуване на Съветския съюз в Западна Европа, но последващото разширяване на алианса с присъединяването на страни от Източна Европа се тълкува от Кремъл като акт на агресия, посочва Ройтерс.