В молдовското дунавско пристанище Джурджулещи започват да пристигат кораби от руски пристанища. Въпросите за корабите бяха повдигнати за първи път от Андрий Клименко, украински експерт по въпросите на милитаризацията на Черно море, санкциите и прогнозирането на риска. През юли той отбеляза, че един кораб е достигнал до Джурджулещи директно от руското пристанище Новоросийск, което е основна военноморска база.

Оттогава досега директни плавания от руски черноморски пристанища са осъществили още четири кораба през август и септември, според данните, събрани чрез ежедневно наблюдение от Черноморския институт за стратегически изследвания, чиито бази данни редовно се актуализират за обществено ползване, пише Центърът за анализ на европейската политика. Клименко заяви, че плавателните съдове не са били обект на инспекция от украинските или румънските власти, така че те биха могли да превозват всичко - от стандартни общи товари до нещо по-зловещо.

Превозите са извършени в момент, когато Молдова се подготвя да избере президент и преди ключовото гласуване за членство в ЕС на 20 октомври.

Пристанище Джурджулещи има пряка железопътна връзка с руската марионетна държава Приднестровие, която Кремъл използва за намеса в молдовските дела.

Русия се бори за ротация на офицерския състав на своите сили от 1500 души в Приднестровието и за модернизиране на оборудването им. Руските офицери не могат да преминават през Молдова от 2015 г. насам, когато правителството заяви, че силите се намират на негова територия незаконно. Началото на тоталната война на Русия в Украйна през февруари 2022 г. означава, че алтернативният сухопътен маршрут също е затворен. Когато през юли 2022 г. Кремъл изпрати офицери през молдовската столица Кишинев, те бяха отхвърлени. Последваха гневни руски протести.

Джурджулещ предлага алтернативен маршрут, а корабите разполагат със защитата, предлагана на международното корабоплаване. С други думи, докато преминават през украински и румънски води, те не могат да бъдат законно спирани и претърсвани.

Украйна и съседни държави като Румъния работят за подобряване на корабоплаването по река Дунав. Това е един от начините за заобикаляне на руските атаки и заплахи за корабоплаването от 2022 г. насам.