Бившият депутат от Държавната дума на Русия и специалист по борбата с ядрения тероризъм Максим Шингаркин изрази мнение, че Киев не е успял, както е планирало ръководството, да размени АЕЦ Курск за АЕЦ Запорожие, чиято цел е била атаката срещу руския регион. 

В разговор с МК експертът каза, че атаката на украинските въоръжени сили не е протекла по основния сценарий, превземането на атомната електроцентрала е осуетено, но заплахата от нападение срещу централата не изчезва, т.к. украинските въоръжени сили могат да изпратят там малки диверсионни групи.

Според Шингаркин случващото се за него, като експерт по противодействие на ядрения тероризъм, „е прочетена книга“. Той обясни, че в действията на противника няма нищо неочаквано.

„Очевидно е, че Украйна търси подкрепа от международната общност, за да си върне контрола над Запорожката атомна електроцентрала“, каза той.

Шингаркин изброи причините, поради които Киев би искал такъв сценарий. Първият от тях е връщането на ядрените реактори, които са необходими за снабдяването на Украйна с електроенергия.

Той обясни, че всъщност останалото там гориво е собственост на САЩ, които няма да отстъпят запасите в Запорожие на Русия. Но Москва не възнамерява да се отказва и от тях.

В резултат на това единственият начин да се възвърне контролът върху Запорожката АЕЦ е „да се създаде такава критична ситуация, когато Руската федерация ще бъде принудена да размени нещо важно“, смята експертът.

И регионът на Курск е подходящ преди всичко за тази цел. Затова, смята Шингаркин, въпросът за диверсионно превземане на една от руските атомни електроцентрали е бил обсъждан от самото начало.

„Курската атомна електроцентрала е „близнак“ на Южноукраинската атомна електроцентрала“, посочва специалистът, добавяйки, че силите за сигурност на Главното разузнавателно управление са отработили подробностите около терористичната атака на недостроения реактор на Южноукраинската атомна електроцентрала.

Предполагаше се, че по време на диверсията ще бъдат унищожени отделни компоненти и възли на станцията Курск, където украинците се „ориентират много добре“, след като са отработили операцията на станцията близнак.

„Повече от година и половина продължава подготовката на режима в Киев за превземането на АЕЦ Курск. Рано или късно те трябваше да използват този сценарий. Този ден дойде“, обобщи мнението си Шингаркин.

Да припомним, че атаката срещу руския регион започна сутринта на 6 август и продължи повече от два дни. Ожесточени боеве се водят в посока Курчатов, където се намира атомната електроцентрала. По последни данни украинските въоръжени сили са успели да се закрепят в няколко погранични населени места.