Помощник на руския президент Юрий Ушаков заяви днес, че Москва не е готова да преговаря за мир с Украйна, като се има предвид нападението на Киев срещу руската Курска област, но че Русия не оттегля по-ранните си предложения за мир, предаде Ройтерс.

"Предвид тази авантюра на този етап няма да разговаряме", заяви представителят на Кремъл, цитиран от ТАСС, пред канал „Шот" (SHOT) в "Телеграм", отговаряйки на въпрос за възможността за преговори.

Запитан дали предложенията за мирен процес, обявени от руския президент Владимир Путин през юни, са отпаднали, Ушаков отговори, че не са. Той допълни, че Москва ще реши дали да запази позицията си относно спирането на преговори с Киев според ситуацията на бойното поле.

През юни Путин заяви, че Русия ще сложи край на войната в Украйна само ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за членство в НАТО и предаде на Русия четири области, за които претендира Москва, в тяхната цялост. Киев бързо отхвърли исканията, смятайки ги за равносилни на капитулация, припомня Ройтерс.