Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, нарече “опасна ескалация” изявлението на някои от западните страни по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Някои от страните разрешиха на Киев да използва доставени от тях оръжия за нанасяне на удари по руска територия, предаде Ройтерс.

В разговор с журналисти Песков отбеляза, че според Москва такива оръжия вече се използват за нанасяне на удари по територията на Русия.

Песков заяви още, че унгарският премиер Виктор Орбан не е информирал руския президент Владимир Путин, че планира да се срещне с бившия американски президент Доналд Тръмп. По думите му Путин не е предал никакво послание на Тръмп чрез Орбан.

Според говорителя на Кремъл съобщенията в медиите, че Русия е планирала да убие главния изпълнителен директор на германската оръжейна компания "Райнметал", се основават на "фалшива" информация. Песков подчерта, че тези съобщения са от анонимни източници, не съдържат "сериозна документация" и затова не могат да бъдат приети сериозно.

Русия не изключва каквито и да било възможности за евентуално възобновяване на вече несъществуващата черноморска зърнена сделка, каза още говорителят на Кремъл. Той припомни думите на руския президент Владимир Путин, че Москва е отворена за обсъждане на евентуално възобновяване на зърнената сделка, но само като част от по-широк комплекс въпроси.

Споразуменията за Украйна трябва да бъдат всеобхватни, а не по отделни, извадени от контекста въпроси, поясни Песков, цитиран от ТАСС.

По повод на снощната грешка на езика на американския президент Джо Байдън, който неволно представи украинския лидер Володимир Зеленски като руския президент Владимир Путин, преди да се поправи, говорителят на Кремъл каза, че целият свят е обърнал внимание на това, но американските избиратели, а не Русия, трябва да определят кандидатите си за президент. В друг момент Байдън също така погрешно нарече съперника си републиканец Доналд Тръмп свой вицепрезидент, вместо Камала Харис.

"Това не е наша тема. Това е тема на САЩ. Нека американските избиратели определят шансовете на кандидатите”, подчерта Песков.

В своя защита Байдън обясни, че е направил грешката с името на Зеленски, защото е бил "така съсредоточен върху победата над Путин", отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.