Кремъл осъди днес атаката срещу словашкия премиер Роберт Фицо, който бе прострелян вчера, и му пожела скорошно възстановяване.

"Осъждаме по най-категоричен начин атаката. Смятаме я за напълно неприемлива - това наистина е голяма трагедия. Надяваме се, че Фицо ще преодолее ситуацията и че ще се възстанови възможно най-скоро. Пожелаваме му бързо оздравяване", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред в. "Известия".

Проговори мъжът, прострелял Фицо! Разкри причината ВИДЕО

Докато се подготвяше за посещението си в Китай, руският президент Владимир Путин направи необичаен ход, като изпрати телеграма на словашката президентка Зузана Чапутова във връзка с нападението срещу Фицо.

"Бях възмутен, когато научих за опита за убийство на председателя на правителството на Словашката република Роберт Фицо. Не може да има оправдание за това чудовищно престъпление. Роберт Фицо е смел човек със собствена позиция. Надявам се, че тези качества ще му помогнат да оцелее в тази трудна ситуация", се казва в телеграмата на Путин.

Роберт Фицо бе прострелян в град Хандлова, който се намира в Централна Словакия. Словашки медии съобщиха, че стрелецът е 71-годишен мъж.

Нападението срещу Фицо шокира Словакия и бе осъдено от международната общност.

Словашкият премиер Роберт Фицо е дошъл в съзнание