Кремъл смята, че изявленията на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, че Русия уж "се страхува" от него, са насочени към вътрешната американска аудитория, заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Агенцията припомня, че Тръмп направи изявление, че по време на неговото президентство други държави, включително Русия и Китай, уж "се страхували" от него, "затова навсякъде имало мир". 

"По време на предизборните кампании в САЩ участниците в политическата борба правят множество различни изявления, които са предназначени за вътрешната аудитория и съответно изобилстват от фрази и формулировки, които американците искат да чуят", каза Песков.

Хълк Хоган разкъса потника си: Тръмп е най-големият патриот

Кремъл отказа да коментира възможността за размяна на затворници със САЩ, която да засегне и задържания журналист от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, информира Ройтерс.

Руски съд днес неочаквано заяви, че ще произнесе присъдата си по делото за шпионаж срещу Гершкович до няколко часа, след като прокуратурата поиска за него присъда от 18 години затвор.

На въпрос на Ройтерс дали е възможна сделка за размяна на затворници, включваща Гершкович, Дмитрий Песков заяви: „Ще оставя въпроса ви без отговор."

Говорителят на Кремъл информира, че в момента в Северна Корея се намира руска военна делегация, за да помогне за изпълнението на споразуменията, постигнати по време на скорошно посещение в Пхенян на руския президент Владимир Путин, посочва ТАСС. Руската военна делегация се оглавява от заместник-министъра на отбраната Алексей Криворучко.

Песков отбеляза също, че в Кремъл "всичко работи добре, без проблеми" на фона на мащабен срив на операционната система "Уиндоус" (Windows), който затрудни работата на банки, авиокомпании, медии и редица други сфери по света.

"Син екран на смъртта" удари версии на Windows*