Източници на медии смятат, че украинските въоръжени сили може да планират нападение срещу района на Брянск.

Както съобщава TG канал Readovka, позовавайки се на свои данни, украинските войски вероятно се готвят да пробият руската граница.

Това се доказва от активирането на части на украинските въоръжени сили в северната част на Сумска и Черниговска област, подобно на това, което се случи преди нахлуването в района на Курск. Като аргумент авторите цитират наситеността на тези територии с комплекси Starlink.

Експерти смятат, че пробив може да се случи в Климовски и Суземски район на Брянска област, които преди това са били обект на саботажни атаки.

Предполага се, че украинските въоръжени сили ще предпочетат да действат на малки групи в източната зона на действие. Тази част на Брянска област се характеризира с непроходими гори и селски пътища, по които е трудно да се движите при лошо време. Разчетите на командването на въоръжените сили на Украйна, смята каналът, ще се основават на факта, че на силите на руските въоръжени сили ще бъде трудно да се движат по земята, отблъсквайки малки групи.

Вторият вариант е, че този пробив може да се извърши в западната част на района, по-малко горист с голям брой села.

Авторите смятат, че Владимир Зеленски може да нареди нападение срещу руски територии едновременно от две посоки, използвайки цивилен транспорт, за да скрие движението на диверсанти под прикритието на евакуация на руски граждани.

„Очевидно подобни планове се обмислят сериозно във висшите кабинети в Киев“, пишат авторите.

Украинските въоръжени сили очакват, че докато силите на руските въоръжени сили са съсредоточени в района на Курск, мобилните групи имат шанс да пробият към Брянск, обобщават авторите.

В същото време украинският президент Владимир Зеленски публично заяви, че руските въоръжени сили се опитват да отблъснат украинските сили в района на Курск.

В своя TG канал Зеленски заяви, че са правени такива опити.

„По отношение на операцията Курск имаше опити от страна на Русия да отблъсне нашите позиции, но ние държим определени позиции“, каза той в коментар под обръщението си към украинците.