Журналисти, акредитирани днес за голямата годишна пресконференция на руския президент Владимир Путин, се третират със сребърни частици на входа на московския Манеж. За това каза в ефира на канала „Русия-24“ прессекретарят на държавния глава Елена Крилова.

„При подготовката на пресконференцията нашите специалисти обърнаха специално внимание на санитарните и епидемиологичните изисквания. Уникално устройство специално ще обработва всички влизащи журналисти със сребро. Абсолютно безопасно е, напротив, бих казал, дори е полезно", каза тя, цитирана от ТАСС.

Освен това за журналистите са приготвени индивидуални защитни маски с антибактериален разтвор на наносребро. Разстлани са на столовете в залата, където ще се проведе пресконференцията.

Журналисти от три издания, обявени от чуждестранни агенти, бяха акредитирани на пресконференцията на руския президент Владимир Путин, пълният списък на акредитираните журналисти е  публикуван  на сайта на Кремъл. В списъка има 507 души.  

Организаторите ще следват препоръките на Роспотребнадзор, така че тази година броят на журналистите ще бъде намален до 500. Предишните години на пресконференции се събираха до 1-1100 представители на медиите. 

Голямата пресконференция на президента започна в 12:00 ч. московско време. В този формат Путин ще разговаря с журналисти за седемнадесети път.