Руският президент Владимир Путин заяви днес пред ученици, че младите членове на семейството му говорят свободно китайски.

"Някои от членовете на семейството ми - малките, говорят и китайски – те го говорят свободно", каза Путин пред ученици от Средно училище номер 20 в Кизил, Република Тува, на около 4500 километра източно от Москва. Той обаче добави пред учениците, че не бива да забравят колко важен е и английският език въпреки нарастващата популярност на китайския.

Путин има две дъщери с бившата си съпруга Людмила и те говорят руски, английски, немски и френски. Путин, който се разведе с жена си през 2014 г., рядко говори за семейството си, но според руски медии той има най-малко трима внуци.

На фона на укрепващото партньорство между Китай и Русия популярността на изучаването на китайския език в цяла Русия нараства. Според Путин тази тенденция се дължи на развиващите се контакти в сферите на икономиката, политиката и обществеността.

Руският президент, който свободно говори немски, но също така е вземал уроци, за да подобри знанията си по английски език, каза още, че учениците не бива да забравят значението на английския. "Английският е велик език, той е дал на човечеството много по отношение на комбинирането на знания и обединяването на хора в полето на културата и така нататък", посочи той.

Руският, английският, татарският, немският и чеченският са най-говорените езици в Русия според преброяване от 2022 година. Въпреки че делът на хората, владеещи китайски, е значително по-малък, този език бързо набира популярност през последните години.

Путин и китайският президент Си Цзинпин през май обявиха "нова ера" на партньорство между двата най-влиятелни съперника на САЩ. Те заявиха, че Съединените щати са агресивен хегемон от Студената война, сеещ хаос по целия свят. През февруари 2022 година Китай и Русия обявиха партньорство "без ограничения", когато Путин посети Пекин само няколко дни преди да изпрати хиляди войници в Украйна и да предизвика най-смъртоносната сухопътна война в Европа от Втората световна война.