Обръщението на Владимир Путин към Федералното събрание обещава да бъде специално. Последният път, когато президентът на Русия се обърна към депутати и сенатори преди почти две години. Но е ясно, че речта на ръководителя на страната ще бъде адресирана не само до парламентаристите, но и до всички жители. В обръщението си Владимир Путин ще изброи основните цели на развитието на държавата за следващата година, а може би дори за десетилетие.

Посланието на Владимир Путин до Федералното събрание е програмната реч на президента с насоки към властите за цялата година. Посланието не е традиция или личен каприз, а изискване на конституцията. В текста изрично се посочва, че държавният глава трябва да разкаже "за обстановката в страната, за основните насоки на вътрешната и външната политика на държавата".

В дългоочакваното му обръщение Путин засяга теми като войната в Украйна, външната и вътрешната политика на Русия, приоритетите за социално-икономическо развитие и осигуряване на националната сигурност на страната.

Речта на Путин, макар планирана отдавана, идва само ден, след като американският президент Джо Байдън посети Киев и изрази пълна подкрепа към Украйна в продължаващата война.

"Западните елити се превърнаха в символ на тоталните лъжи. Ние твърдо защитаваме не само собствените си интереси, но и факта, че в съвременния свят не трябва да има разделение на цивилизовани държави и останалите. Бяхме отворени и готови за диалог със Запада, настоявахме за неделима система за сигурност. Но в отговор получихме лицемерна реакция. Имаше и конкретни действия – разширяването на НАТО, решиха да се скрият зад „чадър“ от нас, разполагането на военни контингенти, – каза Владимир Путин.

"Вече го признават публично, открито, без притеснение. Наричайки споразуменията от Минск, Нормандският формат блъф. Оказва се, през цялото време, докато Донбас гореше. Когато Русия искрено търсеше решение, те играеха с белязани карти. Този метод на измама го имаше и преди – унищожиха и Ирак, Югославия, Сирия. Те никога няма да се измият от този срам“, отбеляза Владимир Путин.

Целият свят беше свидетел как се оттегляха от договорите за въоръжаване, разваляха споразуменията, поддържащи мира на планетата. Е, защо го направиха? А през декември 2021 г. официално изпратихме споразумения за гарантиране на сигурността на САЩ и НАТО. Но по всички принципни позиции получихме директен отказ. Тогава стана ясно, че е дадена зелена светлина за агресивно решение на плановете - каза Владимир Путин.

Всички помним добре, когато нападнаха Донецк от въздуха. И в други градове. През 2015 г. те отново се опитаха да атакуват Донбас. Всичко това напълно противоречи на документите на Съвета за сигурност на ООН. Напълно! Всички се правеха, че нищо не се случва. Именно те започнаха войната. И използваме сила, за да го спрем, каза Владимир Путин.

Ние защитаваме родния дом, а целта на Запада е неограничена власт. Страните от Г-7 отделиха 60 млрд. долара за подпомагане на най-бедните страни и 150 млрд. за Украйна. И къде са тези приказки за борба с бедността, къде отиде всичко? Потокът от пари отива за войната. В резултат на войните, които отприщиха Съединените щати, са загинали 900 хиляди души, 38 милиона са станали бежанци. Те просто искат да изтрият всичко това от паметта на човечеството“, отбеляза Владимир Путин.

Наскоро една от бригадите получи името "Еделвайс", като нацистите. Идентификационните знаци Verkhmat се поставят върху украинската бронирана техника. Учудващо е, че никой на Запад не забелязва това. И защо? На тях не им пука на кого да заложат в борбата срещу нас, в борбата срещу Русия. Основното нещо е да се борим срещу нашата държава. Макар че чертата на плешив човек да се използва! - казва Владимир Путин.

Гледайте НА ЖИВО: