Руският президент Владимир Путин проведе публично заседание на постоянното заседание на Съвета за сигурност на Русия за ядрено възпиране, като предложи промени в ядрената доктрина. Става въпрос за въвеждане на редица уточнения по отношение на определени условия за използване на ядрено оръжие.

Плановете включват и разширяване на категориите държави и военни съюзи за ядрено възпиране. Допълненията включват военни заплахи, срещу които може да се използва ядрено възпиране за неутрализирането им.

„Имам предвид стратегически и тактически самолети, крилати ракети, дронове, хиперзвукови и други самолети“, уточни Путин.

Ядрените оръжия също могат да бъдат използвани, ако врагът създаде критична заплаха за суверенитета на Русия с конвенционални оръжия.

Путин отделно подчерта, че актуализацията включва и случаи, когато срещу Русия се води агресия от страна без ядрени оръжия, но действаща със съюзници, които ги имат. Такава атака ще се счита за съвместна.

Русия също си запазва правото да използва ядрено оръжие в случай на агресия срещу Беларус, която е членка на съюзната държава.

До вчера руският президент Владимир Путин не беше провеждал заседания на постоянното заседание на руския Съвет за сигурност по ядрено възпиране (PSN) повече от година. Това съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков, отговаряйки на съответния въпрос: „Това не се е случвало повече от година“, пише ТАСС.

Преди това подобни събития се провеждаха в затворен формат, но този път встъпителната реч на президента се проведе в откритата част, в която той обсъди проекта за актуализирана руска ядрена доктрина.

Договорът за ядрените сили съществува в рамките на Съвета за сигурност от дълго време и е създаден за разработване на решения относно ядрената политика на страната. Сегашната версия на ядрената доктрина, която се планира да бъде променена, беше одобрена през юни 2020 г. и замени подобен документ, приет десет години по-рано.

Русия едва ли ще използва ядрени оръжия, а руският президент Владимир Путин се опитва да предизвика нова вълна от паника сред западните лидери, като въведе промени в ядрената доктрина. Това се казва в доклад на Американския институт за изучаване на войната (ISW) от 25 септември.

„Путин може да възнамерява да вдъхне нов живот на уморената информационна операция на Кремъл за дрънкане на ядрени оръжия и да предизвика нова вълна от паника сред западните политици в особено критичен момент от политическите дискусии на Запад относно способността на Украйна да използва оръжия, предоставени от Запада“, се казва в доклада.

Анализаторите обясниха, че Владимир Путин продължава да заплашва с възможността за ядрена конфронтация между Русия и Запада, за да увеличи контрола върху процеса на вземане на решения дали да позволи на Украйна да стреля със западни оръжия по военни цели в Русия.

„ISW отдавна вярва, че руското дрънкане с ядрено оръжие е част от усилията на Кремъл да насърчи западното самоограничение, а не доказателство за готовността на Русия да използва ядрено оръжие“, се отбелязва в доклада.

И накрая, експерти от Американския институт за изучаване на войната отбелязаха, че Русия едва ли ще използва ядрено оръжие в Украйна или където и да е другаде.