Руският президент Владимир Путин пристигна на официално посещение в Монголия. Пресслужбата на Кремъл показа кадри от кацането на руския лидер и строя на монголските военнослужещи.

Очаква се Владимир Путин да проведе среща с президента на Монголия Ухнагиин Хурелсух в ограничен и разширен състав, на която ще се проведе обмен на мнения по актуални регионални и международни проблеми. Страните ще обсъдят и по-нататъшни перспективи за цялостно стратегическо партньорство. Ще бъдат подписани редица документи.

Освен това руският лидер ще участва в тържествата, посветени на 85-ата годишнина от съвместната победа на съветските и монголските въоръжени сили при Халхин Гол.

Киев призова Монголия да арестува Путин

Европейският съюз изрази загриженост относно посещението на руския президент Владимир Путин в Монголия, особено в светлината на заповедта на Международния наказателен съд. Това каза на брифинг официалният представител на Европейската служба за външна дейност Набила Масрали.

„Монголия, както и други страни, има право да развива международните си отношения в съответствие със своите интереси, въпреки това има заповед за арест на Владимир Путин“, отбеляза тя.

Масрали припомни, че Монголия е ратифицирала Римския статут на МНС през 2002 г., който й налага определени правни задължения. Тя каза още, че Брюксел е изразил притесненията си от посещението и е предал позицията си относно заповедта.