По време на открит урок „Говори за важните неща“, проведен в училище № 20 в столицата на Тува Кизил, руският президент Владимир Путин говори за стратегическа победа. Държавният глава призова сънародниците си да бъдат винаги готови за битка.

Отговаряйки на въпрос какъв девиз му дава сила в трудни моменти, лидерът на Русия припомни думите на командващия Александър Суворов „Куршумът е глупак, щикът е добър човек“, на които според Путин може да бъде даденио по-широко значение, пише ТАСС.

„Винаги трябва да си във форма и винаги да се бориш, винаги да си готов за битка. Тогава успехът ще е гарантиран. За да постигнем стратегическа победа, е важно понякога да бъдем гъвкави“, каза той.

Говорейки за задачата, която стои пред войниците в зоната на войната, Путин напомни за защитата на жителите на Донбас.

„Ние защитаваме както хората, които живеят в Донбас, така и нашето общо бъдеще, бъдещето на Русия“, каза Путин.
Той отбеляза, че не може да се позволи на Украйна да създаде структура, враждебна на Русия.

Руският президент смята, че основната причина за сегашните проблеми на Украйна е целенасочената антируска политика на колективния Запад под ръководството на САЩ.

Той припомни, че дълги години Западът се стремеше да контролира напълно Украйна чрез финансиране на националистически и антируски групировки, както и налагане на идеята, че Русия е постоянна заплаха за Украйна. Така, според Путин, съседната страна се е превърнала в инструмент за реализиране на геополитическите цели на Запада.

Ръководителят на Руската федерация припомни, че през 2014 г. в Киев имаше преврат, а хората в Донбас станаха жертви на геноцид.