Руският президент Владимир Путин се завърна в Кремъл, за да проведе извънредна среща по въпросите на сигурността.

Тази среща беше насрочена на фона на началото на сухопътната операция на израелската армия в Ливан, което значително влоши и без това напрегнатата ситуация в Близкия изток.

Операция „Северни стрели": Израел нахлу с пехота в Ливан

Очаква се основните теми на срещата да бъдат анализ на текущата ситуация в региона на Близкия изток, както и мерките, които Русия може да предприеме в отговор на ескалацията на конфликта.

Преди това Москва многократно е изразявала безпокойството си от натрупването на израелска военна активност. Кремъл призова страните да разрешат конфликта по мирен път, пише Aiva.pro.

Да припомним, че рязко влошаване на ситуацията в Ливан настъпи, след като израелската армия елиминира лидера на Хизбула Хасан Насрала, на практика обезглавявайки групировката. Ситуацията предизвика възмущение сред привържениците на загиналите, но в отговор Израел засили въздушните и артилерийските удари по целите на групировката.

Припомняме, целта на сухопътната операция на израелската армия в Южен Ливан, започнала в нощта на 1 октомври, е опитът на Тел Авив да унищожи военните структури на Хизбула, но това според експертите ще доведе до влошаване на хуманитарните ситуацията в региона.