Руските власти наредиха днес евакуацията на повече от хиляда цивилни граждани на втория ден от пожара в голям петролен терминал в Крим, който според Киев е причинен от удар на Украйна.

„За да се гарантира безопасността на хората, живеещи в близост до обекта, е извършена временна евакуация на 1047 души в центрове за настаняване“, съобщи на канала си в „Телеграм“ Игор Ткаченко, кмет на град Феодосия, където се намира терминалът.

По данни на руските служби за спешна помощ пожарът не е овладян и продължава да се разпространява, като са се запалили три резервоара за петролни продукти.

Руските сили достигнаха още един град в Източна Украйна,

Площта на пожара в петролния терминал се е разраснала до 2500 кв. метра, разказват спасители.

Украинската армия заяви вчера, че е ударила с ракети петролния терминал на Феодосия в Източен Крим, пише БТА. Според Киев това е „най-големият“ петролен терминал на Кримския полуостров и снабдява руската армия. Руските власти потвърдиха за пожара, без да посочват причината за него.

През септември миналата година Украйна вече беше използвала ракети с далечен обсег, за да удари щаба на руския Черноморски флот в Севастопол.