Кремъл отхвърли заповедите за арест, издадени от Международния наказателен съд срещу бившия министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на армията Валерий Герасимов, като ги нарече „абсурдни“ и лишени от правна сила.

„Ние не признаваме юрисдикцията на този съд, не сме член на съответния статут и следователно не признаваме тези заповеди“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Нещо повече, смятаме ги за доста абсурдни, точно както последните две заповеди, които се отнасяха за държавния глава и детския омбудсман“, добави той.

Издадоха заповед за арест на Шойгу и Герасимов

Базираният в Хага съд съобщи във вторник, че е издал заповеди за арест на Шойгу и Герсаимов във връзка с поредицата руски ракетни удари по украинската енергийна инфраструктура и граждански обекти, които според съда могат да представляват „военни престъпления“.

Миналата година Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на президента Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова във връзка с предполагаемото депортиране на украински деца в Русия и контролираната от Русия територия, пише bTV.

Въпреки че Русия не е член на Международния наказателен съд, повече от 120-те държави, подписали Римския статут, с който съдът беше създаден през 2002 г., ще бъдат задължени да арестуват Шойгу и Герасимов, ако те стъпят на тяхна територия.

Рокадата дава на Сергей Шойгу позиция, която технически се счита за по-високопоставена от тази на министър на отбраната, осигурявайки приемственост и спасявайки имиджа му, въпреки многото критики, коментираха тогава световните агенции.

Междувременно Валерий Герасимов изпълнява длъжността началник на руския Генерален щаб и има общо оперативно командване на войната на Москва срещу Украйна.