Украински войници от няколко части разказаха за подобрената тактика на руските въоръжени сили, довела до мощни атаки на фронта. Това се казва в статия на The Washington Post от 2 октомври.

Неназован офицер каза, че силите, които се бият в района на Угледар, са изтощени, но решени. Според него артилерийските залпове понякога достигат 10 на 1 снаряд в полза на Русия, а управляемите бомби са в състояние да унищожат цели участъци от изкопа.

Анализаторът на Black Bird Group Паси Паройнен каза, че нашествениците са завладели територии през август-септември с темпове, които не са регистрирани от 2022 г. Общо през този период врагът завладява около 511 квадратни километра територия, от които около 431 в района между Бахмут и Угледар.

Най-големите загуби на територия настъпват между средата на август и средата на септември. По това време украинските въоръжени сили започнаха операцията Курск, надявайки се да отклонят вниманието на Русия. Въпреки това, според изданието, този ход все още не е „изплатен“.

карта на военните действия, напредък на врага, напредък на руските въоръжени сили, напредък на РусияЦял екран
Териториални постижения на руските въоръжени сили на картата Снимка: The Washington Post

Последствията от настъплението на руснаците се усещат в района. Град Покровск се превърна в център на атаки за седмици и оттам започнаха да се евакуират цивилни. Според военните разрушаването на железопътни линии и мостове означава, че Покровск на практика е загубен.

Ученият от Института за външна политика Роб Лий подчерта, че най-важният аспект на конфронтацията в Донецка област дори не са загубените земи, а загубите. И Украйна, и Русия претърпяха значителни загуби. Според експерта победата е за този, който може да издържи по-дълго.

Силите за отбрана казаха, че руските щурмови самолети сега като цяло са добре обучени и оборудвани. Движат се на по-малки групи от преди. Ако само преди няколко месеца в някои райони бяха регистрирани нападения в групи от 10-20 войници, сега това може да бъдат четирима войници или по-малко. Тази практика помага на обитателите да избягват наблюдение, а разпръскването затруднява насочването на UAV и артилерия.

Защитниците казаха, че ключовата разлика е, че Руската федерация е съчетала концепцията за по-малки атаки с предимство в боеприпасите и толерантност към жертвите. Новите комуникации позволиха на командирите да организират по-добре атаките и повишиха нивото на атаките на UAV.

„Те не щадят хората и техните хора са принудени да се движат по тези пътеки.

Някои украински бойци са доволни от загубите на руските въоръжени сили. Като цяло обаче степента на удовлетворение от това намалява, тъй като страната-агресор доброволно жертва цели батальони в името на напредъка на фронтовата линия.