Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде ТАСС. Те обаче ще могат да се приберат в родината си.

"Федералната служба за сигурност на Руската федерация е образувала наказателно дело и води разследване по точка 3 от член 322 от Наказателния кодекс на Руската федерация (незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация) срещу чуждестранните журналисти Симоне Траини и Стефания Батистини, които незаконно са преминали държавната граница на Руската федерация и са направили видеозаписи на територията на Суджа, Курска област", пише в прессъобщението на ФСС. 

"Извършва се и правна оценка на разпространени в медиите материали, свидетелстващи за присъствието на чуждестранен кореспондент (журналист от Си Ен Ен - бел. ТАСС) Ник Пейтън Уолш на територията на руския контролно-пропускателен пункт "Суджа", пише още в текста.

Двамата ще се върнат в Италия, съобщи днес държавната телевизия РАИ (RAI), цитирана от Ройтерс.

Руското външно министерство извика вчера посланика на Италия във връзка с "незаконно преминаване на границата" от екипа на РАИ.

„Компанията реши журналистката Стефания Батистини и операторът Симоне Траини да се върнат временно в Италия за осигуряване на личната им безопасност", съобщи РАИ.

„База", канал в „Телеграм", близък до руските правоприлагащи органи, беше съобщил, че вътрешното министерство в Москва планира да образува наказателни дела срещу двамата журналисти.

Четиричленен екип на РАИ, работещ с украински военен ескорт, засне първия репортаж на чуждестранна медия от пострадалия от войната руски град Суджа, превзет миналата седмица по време на нахлуването на Украйна в Курска област.

Двамата репортери трябва да летят утре обратно за италианския град Милано.

Министерството на външните работи на Италия съобщи, че неговият посланик Чечилия Пичони е обяснила на руските власти, че РАИ и нейните новинарски екипи действат независимо и автономно.

"Журналистиката не е престъпление. Възможността московските власти да заведат дело срещу Стефания Батистини и Симоне Траини е неприемлива. Репортажите от мястото на събитието не се правят въз основа на предварително разрешение, заявиха профсъюзът на РАИ и синдикатът на националната преса на Италия.